Zahraniční události z konce prázdnin - msj canada & eyc stavanger

Po delší době píšu článek o Mistrovství světa juniorů a o druhém a zároveň posledním Evropáku mládeže…

Letošní Mistrovství světa juniorů se konalo v Kanadě na ostrově Vancouver ve městečku Saanichton. Stěna byl nová a moc pěkná! Byla velmi vysoká a taky byla legračně venkovně-vnitřní – na jedné straně byla železná „opona“, která se dala v celé délce stěny vysouvat a zasouvat…

Závod probíhal 4 dny: dva dny se lezly kvalifikační cesty, 3. den se lezla rychlost a poslední den se lezlo semifinále a finále obtížnosti. Do Kanady nás jela poměrně velká skupina, ale v porovnání se světem nás tam bylo opravdu málo… Z 7+1 závodníků se 6 probojovalo do semifinále, Honza Kříž byl v rychlosti 4.!!! Náš slovenský kamarád Tom Plevko v nejmladší kategorii také postoupil do semi, kde ještě úžasně zalezl! A Martin Jech, který tam jel za své, skončil 27., což je první nepostupové místo do semifinále.

Juniorek bylo 32, takže do finále postupovala většina startovního pole. První cestu jsem tak lezla opravdu v klidu a i přes uklouznutí nohy, díky čemuž jsem spadla, jsem po prvním dni byla 10. Druhý den jsem lezla hnedka druhá, to se projevilo i na mém projevu a v cestě mě zaskočila malá oblinka, kterou jsem myslela, že udržím i bez noh, tak se ale nestalo. I tak jsem v této cestě byla 20. a do semifinále jsem postoupila ze 14. místa a do semi nás postoupilo dokonce 27!

V sobotu jsme jakožto obtížníci odpočívali a fandili Honzovi, ten lezl moc pěkně, ale jedno škobrtnutí ho stálo postup do finálového kola, porazil ho totiž mistr světa Santoni a v boji o třetí místo zakopnul úplně stejně a proto ho předběhl výborný americký rychlostník John Brosler. I tak 4. místo je naprosto úžasný výsledek!

Při nedělní prohlídce semifinálovky jsem se celkem podivila – cesta na tak obrovské stěně byla hrozně krátká! A vedla tak z 1/3 kolmáčem a pak při hraně. Na konci kolmé části, než se začala poplácávat hrana byl dosti výrazný, asi metrový, had, o kterém nikdo nevěděl, kde bere. Já jsem lezla po čištění, kolmáč se mi velmi líbil, ale nepřišel mi nějak těžký… na začátku převislého vylo pár lepších chytů a hrozně moc cvakání… A pak přišel had… ale oproti našim předpokladům, že bude aspoň trochu brát, mi nebral vůbec, tak jsem nastoupala nohama a snažila se naplácnout další strukturu, k té mi však ještě kus chyběl a tak jsem se celá nespokojená zřítila dolů. Sama jsem si hned nadávala: Vždyť mi v téhle cestě ani nenateklo!!! Zjistila jsem ale, že jsem zatím první. Tedy že v tomto kroku spadly další tři holky. No kolmáče mi asi celkem jdou a tak jsem si moc nezalezla a hlavně nezabojovala! Nakonec ještě pár holek popadalo a tak je z toho 11. místo, kde 9. – 14. jsme dolezly stejně.

Ostatní jsem v semifinále neviděla naživo, protože jsem šla z našich poslední, prý se ale tentokrát trošičku projevil stres ;)… Nejmladší Vojta Vlk udržel pozici ze semi a zůstal 19. Peťa Kliger také v kat. B po neuznaném plácnutí se o pár míst propadl a bylo z toho 23. místo. Tom Plevko zo Slovenska skončil na super 14. místě. Janička v nabité kat. A skončila 26. A Peťa Čermák po uklouznutí nohy skončil také 26…

Tak to by bylo o Kanadě. Jinak to tam bylo vše mnohem větší než tady u nás a mají vážně úžasnou přírodu a oceán.

Teď ale na EYC Stavanger.

To se konalo ve dnech 7. – 8. 9 v norském městě Stavanger. Závodní stěna byla umístěna v bruslařské hale, a tudíž zde bylo poněkud chladněji. Cesty byly postaveny německým silákem Christianem Bindhammerem. Cesty tak měly svůj osobitý charakter – byly velmi silové a to i ve spodních částech a nebylo zde mnoho stupů (hlavně tedy v juniorech a chlapcích A). Já jsem lezla první kvalifikaci stejnou jako kluci B, cesta byla poměrně silová s několika nátahy do boku. Poté zde byl pro mě těžký zdvih ze spoďáku bez nohy, který jsem už neudělala. Druhou cestu jsme lezli po dívkách A, tato cesta byla hodně traverzovací a skončila jsem 3 chyty od topu, ale moc se mi líbila. Do finále jsem postupovala z pátého místa (bylo nás ale jen 10 :().

Do nedělního finále se však probojovala spousta dalších českých závodníků! Včetně Elišky „Bětky“ Vlčkové, která obě kvalifikace lezla velmi pěkně (ve druhé jí v topu chyběla sice jen sekunda do konce časového limitu, asi si hrála na mě ;)), dále postoupila i Verča Peltrámová (kat. B), Verča Scheuerová (kat. A), Vojta Vlk (kat. B) a Petr Čermák (Jun.).

Ovšem ve finále jsem zase nikoho z nich neviděla :(… Moje cesta byla ale opět společná s chlapci B a dívkami A. V cestě jsem lezla trochu málo bojovně a v jednom kroku jsem dost váhala a proto mi poté nedošlo na struktuře správné řešení, ale na nějaké opravování již bylo pozdě a musel a jsem to zkusit, tak jak jsem tam byla i když jsem věděla, že to není úplně ideální… Jeden krok jsem ještě udělala, ale v dalším už jsem nemohla postavit nohy a tak jsem upadla… I tak z toho bylo překvapivě čtvrté místo, i když první dvě holky dolezli o velký kus dál a třetí dívka spadla v obouručním skoku asi o 6 kroků dál než já.

V celkovém umístění jsem se tak posunula na čtvrté místo (stejně jako loni) a tímto jsem téměř uzavřela letošní mládežnickou sezónu.

Poté jsme vyrazili na týden na norské skály, kde musím říci, to bylo opravdu úžasné! Moc jsem si to tam užila, lezení bylo krásné a byla nás tam opravdu dobrá parta… Doufám, že se tam ještě někdy podívám!

Mějte se a trénujte na MČR!!! Už se na vás moc těším ;)

Projekt podporuje