Tendon Český pohár mládeže v lezení na obtížnost – Vertikon Zlín 26.4.2014

Tendon Český pohár mládeže v lezení na obtížnost – Vertikon Zlín 26.4.2014

Je  sobota 26. 4. 18:00 a právě skončilo vyhlášení vítězů všech kategorií. Asi každý pořadatel závodů zná ten pocit, když závod skončí, čas se na chvíli zastaví a potom začne plynout opět svým normálním tempem. Po hektických přípravách a samotných závodech je najednou dobojováno, vítězové jsou jasní a v celém organizačním týmu opadne napětí a panuje pocit sounáležitosti, který přichází po společně dobře odvedené práci.

Ale zpět k začátku. Do závodu se během sobotního rána zaregistrovalo celkem 70 závodníků ze všech koutů republiky a dva závodníci ze Slovenska.  Šlo o hodně, zlínský závod byl druhým ze dvou nominačních závodů do České reprezentace pro Evropské poháry, které se budou konat v Imstu (31.května - 1. června) a Edinburgu (14.-15. června), nebo případně pro Mistroství světa, které se bude konat v  Nové Kaledonii (20.-24.září). Zájemců o reprezentační dres bylo dost, a tak bylo možné očekávat dobré výkony.

V 9:20 byly předlezeny všechny kvalifikační cesty a po půl desáté se mohlo začít. Kvalifikační i finálové cesty stavěl vyhlášený stavěč  Štěpán Stráník a myslím, že skutečně neměly  chybu!  O kvalitě cest svědčí i Štěpánův vlastní komentář  “vydal jsem ze sebe 120% a líp už to fakt neumím!“  Štěpánovi určitě pomohlo i to, že kval. cesty mu pomohly „doladit“ místní lezci.

Pro doplnění, obtížnost nejlehčí kvalifikační cesty pro kategorii dívky B byla 7+/8-, a následovaly  8, 8, 8+/9-, 9- UIAA. Finálová cesta pro kategorii dívky B byla 9- zatímco kategorie chlapců  B, dívek  A a J měla připravenou finálovku za  9+, a chlapci A a J cestu obtížnosti 9+/10- UIAA.

Cesty byly postavené z chytů a struktur značek  X-cult, HRT, Volx, Core, Aix, Makak a Amuerte  a až na madla, která byste v těchto cestách hledali marně,  zde byly pro závodníky nachystány snad všechny druhy chytů a struktur od mikrolišt, stisků, velkých oblin, sokolíků,  až po obří struktury. Cesty tak vedle síly a vytrvalosti lezců, také řádně prověřily jejich techniku, kreativitu a lezeckou intuici.

Ve všech kategoriích kromě juniorek, kde je účast již tradičně slabší, a kde měly závodnice finále víceméně jasné už od začátku soutěže, se bojovalo o každý chyt a každý krok, který mohl být rozhodující pro vstupenku do finále popř. reprezentace.

Závod měl dobrý spád a zhruba kolem půl druhé byly jasné všechny postupující osmičky (resp. finálová trojka juniorek). Je velká škoda, že do závěrečných bojů nemohl díky zranění nastoupit také slovenský reprezentant Tomáš Plevko, který s přehledem topoval obě kvalifikace, a který byl velkým favoritem tohoto závodu.

Finálové boje, které začaly okolo třetí hodiny, byly alespoň pro mě ve znamení druhých míst pro favority (vítězové mi to prominou), což může svědčit o tom, že špička je vyrovnanější a to je pro závodění určitě dobré. Výjimkou byli  domácí  Kuba Dvouletý a Martin Jech z Chomutova,  kteří  ve svých kategoriích již před měsícem vyhráli Český pohár ve Svitavách a oba potvrdili svou formu a obhájili první místo také ve Zlíně.

V kategorii dívky B dvě vedoucí závodnice shodně toply obě kvalifikace, ale finálová cesta je s těsnými rozestupy rozřadila do konečného pořadí  - 1. Lenka Slezáková, 2. Veronika Peltrámová, 3. Sabina Večeřová. V této kategorii  startovala za náš klub také Karolína Janská, pro kterou to byl teprve druhý lezecký závod v životě. Nevydařila se jí ovšem 2. kvalifikace a Karolína skončila na 18. příčce.

V kategorii  chlapci B měli shodné dva topy z kvalifikací dokonce tři závodníci. Nakonec ale s nejtěsnějším rozdílem vyhrál  Kuba Konečný před Vojtou Vlkem a Vojtou Trojanem.  

V této kategorii startovali za Vertikon také Honza Macharáček s Edou Ballošem. Honza  po dobře odlezených kvalifikacích postoupil do finále ze 6. místa. On-sight ovšem zatím není  Honzova  silná stránka, a tak si ve finále bohužel pohoršil o 2 místa. Eda byl po první kvalifikaci taky ve hře o finále, ve druhé ovšem nedokázal překonat obtížné cvakání u páté expresky a bylo z toho nakonec 14. místo.

Kategorie dívky A je, co se týče špičky, asi nejvyrovnanější.  Opět jsme viděli hned u tří závodnic dvojtopy v kvalifikacích a tyto závodnice si nakonec také rozdělily první tři místa v konečném pořadí. Ve velmi dobré formě se zde představila Veronika Šimková, která si nakonec suverénním výkonem ve finále dolezla pro zlato před stříbrnou Janou Vincourkovou a bronzovou Kateřinou Zachrdlovou.

V kategorii  chlapci A  jsme měli hned dvě želízka v ohni  - Kubu Hrstku a Kubu Dvouletého, který patřil k favoritům v této kategorii a potvrdil to také v kvalifikaci, když s těsným náskokem před 2. Petrem Kligerem postoupil do finále z 1. místa. Ve finále to bylo opět velmi těsné ale nakonec Kuba Dvouletý přeci jen vybojoval letošní druhé zlato v Českém poháru, před druhým Petrem Kligerem a 3. Zbyškem Černohousem. Kuba Hrstka si nakonec ve finále o jednu příčku pohoršil a skončil na 8. místě.

V kategorii juniorek, jak už bylo uvedeno, startovaly pouze tři závodnice, a tak spíše než o bednu šlo o porovnání výkonů se špičkou kategorie dívky A. Na prvním místě se umístila po dvou topech v kvaldách a velmi dobrém výkonu ve finále Tereza Svobodová,  před Ivou Vejmolovou, která měla také dva topy v kvalifikacích, ovšem finále  jí nevyšlo zdaleka tak, jak by si asi představovala. Třetí příčku obsadila Zuzana Pfeiferová.

A dostáváme se k poslední kategorii  Juniorů

Tady už nějakou dobu bezkonkurenčně  vládne Martin Jech, který posledních šest závodů Českého poháru dokázal vždy vyhrát! V lezení má obrovský tah na branku a lezecké problémy přejede většinou stylem „buldozer“, takže si jich vlastně ani nevšimne. Také ve Zlíně vyhrál s jasným náskokem, nicméně druhý Štěpán Wolf o sobě dal vědět velmi pěkným výkonem, kterým vyrovnal své nejlepší umístění v ČP, kterého dosáhl loni na závodech MČR  v Písku.  Na třetím místě se umístil zaslouženě Denis Pail, který předvedl  také velmi dobrý výkon.

V této kategorii startoval za Vertikon také Jan Ševčík, který začal lézt přibližně před rokem a byl to pro něho  vůbec první závod v lezení. Honza podal v kvalifikacích i ve finále velmi bojovný výkon, zalezl své maximum a obsadil 6. příčku.

Přibližně v 17:30 bylo dobojováno a zbývalo vyhlásit tombolu s krásnými cenami od sponzorů, diváckou soutěž o sympaťáka závodu, kterým se tentokrát stal Martin Jech a nakonec vyhlásit vítěze, kteří dostali kromě hodnotných cen od našich sponzorů také krásné poháry.

Na závěr patří velký dík celému organizačnímu týmu: Verča, Luba, Magda, Paja, Pepa, Pavel, Ola, Peťa, Petr, Alena, Lenka, Kmoch, Alfy, Kamil, Dejvák, Filip, Markéta, Monča, Alča, Ela, Romča, Hanka, Vlk, Hanka, Wendy, Machar a Dan.

Děkujeme také všem partnerům, za jejichž podpory se závod konal:

Hlavní partneři:

Tendon, Zlínský kraj, ČHS

Partneři:

Aix, CT Climbing, Metolius, Power a‘ play, Edelrid, Vaude, Greensport, Hudy Zlín, Chimpanzee, Rock Pillars, Ocún, Kofola, Powerball, Lacto Morava, Restday, Noventis, Nutrend, Triop, Silver – Sport Jewels

Mediální partneři:

Montana, Kiss radio publikum

 

Za celý tým Vertikon-Singngrock

Miroslav Bodanský

Jako třešinku na dortu pro Vás připravujeme krátké video, které jako svou premiéru ve filmové tvorbě zpracovává Radmil Schneider. A bude to fakt super!!

Projekt podporuje